HX-projekti

HX- Hävittäjähankinta – mahdollisuuksia Teknologiateollisuuden jäsenille

18.12.2019 klo 14.58
Puolustusvoimat on korvaamassa Hornet-hävittäjäkalustonsa uudella suorituskyvyllä 2020-luvulla. Korvaajahankkeen nimi on HX.

Meneillään olevassa HX-hankinnan tarjouskierroksissa on mukana viisi ehdokasta neljästä eri maasta; ruotsalainen Gripen, ranskalainen Rafale, yhteiseurooppalainen (UK) Eurofighter sekä yhdysvaltalaiset F-35 ja Super Hornet.  Hankinnan kokonaisarvo on korkeintaan 10 miljardia euroa. Päätös HX-hankinnasta tehdään vuonna 2021.

Hankintaan liittyy teollisen yhteistyön vaatimus, joka on arvoltaan 30 % hankintahinnasta.  Teollinen yhteistyö jakautuu suoraan ja epäsuoraan osioon. Suora teollinen yhteistyö liittyy hankittavaan koneeseen ja sen järjestelmiin sekä niiden integrointiin ja ylläpitoon järjestelmän koko elinjakson ajan. Epäsuora teollinen yhteistyö kohdistuu muille puolustusjärjestelmän osa-alueille ja käsittää useita eri teknologia-aloja. EU-direktiivin mukaisesti teollisen yhteistyön tulee tukea Suomen keskeisiä kansallisia turvallisuusintressejä.

Puolustushallinto on identifioinut mm. seuraavat alat ja teknologiat kiinnostaviksi teollisessa yhteistyössä:

- autonomiset järjestelmät ja tekoäly

- johtamisjärjestelmät ml. kyberturvallisuus

- valmistamisen teknologiat ja kehittyneet materiaalit

Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry on tukenut jäsenistöään teollisen yhteistyöhön valmistautumisessa jo usean vuoden ajan. PIA on arvioinut, että HX-hankkeen teolliseen yhteistyöhön voi osallistua jopa satoja suomalaisia yrityksiä. Siten Business Finland on aloittanut projektin, jolla tuetaan kaikkia suomalaisia yrityksiä hankkeessa.

Teknologiateollisuus järjestää jäsenilleen 4.2.2020 teematilaisuuden HX-hävittäjähankinnan teollisesta yhteistyöstä, siihen liittyvistä reunaehdoista ja erityispiirteistä sekä teollisuuden mahdollisuuksista. Tapahtumapaikkana on Teknologiateollisuus, Eteläranta 10 Helsinki.

 

Lisätietoja:

 

Projektikoordinaattori Matias Keinänen, Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry, p 040 183 7087, matias.keinanen@teknologiateollisuus.fi

Projektipäällikkö Tapio Halkola, Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry, p. 040 139 4747, tapio.halkola@teknologiateollisuus.fi

 

Tausta-aineistoa linkkeineen löytyy osoitteesta: www.businessfinland.fi/HXIP